Beelddenkers

Een goed beeld van beelddenkers

Wie en wat zijn beelddenkers? Denken zij anders, gebruiken ze een andere hersenhelft? Wat doet het met de ontwikkeling van een kind? Allemaal goede vragen. 

Je moet je eens voorstellen dat je op een ouderavond zit en de juf of meester van je kind zegt dat uw lieveling een beelddenker is. Hij of zij zegt dan ook nog; "Dat is niet erg hoor, daar kunnen ze heel ver mee komen, hoor!"

Maar u denkt waarschijnlijk alleen maar; "Help! En nu? Wat is dat, een beelddenker zijn?"

De theorie

Beelddenken is niet gewoon een andere manier van denken. Beelddenken is een andere manier van waarnemen en informatie verwerken. Deze mensen zien niet de woorden in hun hoofd, maar de afbeelding daarvan. Dit verandert natuurlijk heel hun manier van verwerken van zaken. Een beelddenker ziet ook het geheel, waardoor ze de details vaak missen. De 'taal' komt pas aan de orde nadat het beeld bekeken en begrepen is. Hersenen verwerken sneller beelden dan dat ze taal verwerken. Daardoor zijn beelddenkers al verder met het onderwerp dan dat andere mensen zijn.  Maar helaas is de wereld ingericht op taal/woorden. 


Wat kan helpen is om de leerling een duidelijk einddoel te geven. Vertel wat er van hem of haar verwacht wordt. Hij/zij kan daar dan naar toe werken. Laat hem/haar vrij in hoe hij/zij tot het einddoel komt, prestatievrijheid. Laat hem/haar zijn werk zelf corrigeren, vertel bijvoorbeeld dat er een foutje zit in de zin, maar verbeter het niet. 

Soms gaat schrijven langzamer, een goed alternatief is invuloefeningen of knippen/plakken.

Hoe mee om te gaan?

Omdat beelddenkers alles met elkaar combineren, zijn ze vaak erg emotioneel. Alle beelden die ze binnenkrijgen moeten ze verwerken en omzetten in taal. Ze moeten woorden zoeken om met andere te communiceren. Dit kost tijd en energie.

 

Beelddenkers hebben een andere manier van leren en zullen hierin begeleid moeten worden. De manier van lesgeven zal hier op aangepast moeten worden, dit zal niet altijd even goed lukken. Maar daardoor zouden er wel leerproblemen kunnen ontstaan. 

 

 

 


Tips

Zoals ieder kind, zijn beelddenkers ook heerlijke kinderen. Ze zijn creatief en fantasierijk. Maar heb geduld met ze, accepteer dat ze anders denken en zoek samen naar compromis.

  • Geef korte opdrachten, duidelijk en overzichtelijk.
  • Laat je kind vrij om te kiezen hoe hij/zij wil leren, maar laat ze niet helemaal los.
  • Heb vertrouwen in dat je kind doet wat je zegt, heb geduld.
  • Je kind wil alles in detail weten, heef hem/haar dan ook die duidelijke uitleg.
  • Zit niet te dicht op zijn/haar huid.
  • Maak duidelijke afspraken.
  • Doe een beroep op zijn/haar intelligentie en probleemoplossend vermogen.

(bron: www.ikleerinbeelden.nl)

 

Geniet van uw kinderen en laat me weten hoe u het ervaart om een beelddenkertje in huis te hebben.