NT2 lessen, niet alleen Nederlands?

Niet alleen lesgeven

Iedere week geef ik 3x Nederlandse les aan een groep vluchtelingen. Zij komen uit Syrië en Eritrea. Natuurlijk gaat de meeste tijd van de les over het leren lezen, schrijven en spreken van de vreselijk moeilijke taal die wij onze moedertaal noemen.

Maar er wordt ook een heleboel tijd besteed aan zogenaamde 'randzaken'. Ze vertellen over hun ervaring en over hun verliezen. Ze vertellen dat familieleden nog steeds in de gevangenissen zitten, omdat ze gezegd hebben wat ze denken. Ze vertellen over de dood van hun kinderen en andere naasten. En dan denk ik; ze MOETEN Nederlands leren en integreren, maar wanneer mogen ze rouwen en hun trauma's verwerken? Zij zijn blij met de kans die ze krijgen in Nederland en willen graag onze taal leren. Maar wat ze het liefst willen is terug naar hun land. Maar dat gaat niet, want hun land ligt in puin!

Wat kan ik doen?

Ik help ze met de moeilijke taal, maar dat is niet het enige wat ik voor ze kan doen. Soms hebben ze hulp nodig met het begrijpen van een brief die ze van de school van hun kinderen hebben gekregen. Soms hebben ze een brief van de gemeente, die niet begrepen wordt. Laatst heb ik een student aan een fiets geholpen, via Marktplaats. Een van de mannen had een baan aangeboden gekregen, in de plantsoenendienst. Hij was er blij mee, maar het was voor 40 uur. Dat kan niet, zei hij, ik moet 3x per week naar school. Hij wist niet hoe hij dit op moest lossen, dus heb ik gebeld en de man werkt nu 16 uur in de week. En wat krijg ik er voor terug, hoor ik u vragen. Ik word betaald om deze mensen Nederlands te leren en voor de andere zaken krijg ik af en toe een mooie bos bloemen of een plantje van deze vriendelijke mensen. Daar doe ik het voor!

Inburgering

Laatst las ik een artikel over de lange wachtrijen voor het inburgeringsexamen. Ik word daar altijd een beetje verdrietig van, waarom moet hier altijd alles zo lang duren? Het heeft vast een goede reden, maar deze mensen hebben al zo lang gewacht en moeten waarschijnlijk nog vele malen wachten in hun leven. 

Geef ze een kans om hier iets op te bouwen en misschien kunnen ze in de toekomst ooit terug naar hun geliefde land.