Waarom wachten met ZZP'er in het onderwijs?

Klassen worden al naar huis gestuurd!

In mijn vorige blog schreef ik al over de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Dit geeft in de toekomst zeker problemen in het onderwijs. Het schooljaar is nog maar net 2 maanden oud en er worden al klassen naar huis gestuurd. Omdat directeuren geen invallers kunnen vinden. Niemand komt nog voor een dagje voor de klas. Je gaat niet het risico lopen dat je niet meer gevraagd wordt. 

Ik vraag me af waarom schoolbesturen niet de stap in het diepen nemen en overgaan op ZZP'ers. Zij zijn flexibel en bieden zekerheid. Scholen komen niet voor ongewenste vaste contracten te staan en kunnen zo vaak invallers inhuren als ze nodig hebben. Toch willen de stichtingen er nog niet aan. Waarom is dat?

Lege klaslokalen...?
Lege klaslokalen...?

Noodsignalen

Scholen sturen noodoproepen, in nieuwsbrieven, met de vraag of er ouders zijn met een onderwijsbevoegdheid. Ze hebben namelijk problemen met het vinden van invallers. Ze doen een beroep op de ouders, want die willen toch niet dat hun kind naar huis gestuurd wordt omdat er niemand voor de klas staat! Maar dat is niet de weg. Dat weten de directeuren ook wel, maar wat moeten ze dan? De klassen zijn al zo groot. Wanneer je ze samenvoegt worden ze nog groter. Dat willen we toch ook niet.

ZZP'er in het onderwijs, de toekomst!
ZZP'er in het onderwijs, de toekomst!

Oplossing; ZZP'ers

De wet zal voorlopig niet aangepast worden voor het onderwijs. Minister Asscher vindt dat de sociale partners in het primair onderwijs met oplossingen moet komen.

Met andere woorden, er gaat voorlopig niets veranderen. Daarom denk ik dat ZZP'ers wel de oplossing zijn voor dit probleem. Nu moeten de schoolbesturen dit nog ontdekken.

Het grootste voordeel voor de scholen; GEEN verplichtingen!