Invallen een zware taak?

Invallen en wetgeving

Het beroep van invaller in het basisonderwijs is behoorlijk veranderd het afgelopen jaar. Je moet als invaller goed nadenken of je de klus wel aanneemt. Want voordat je het weet ben je voor een half jaar bedankt. Maar ook voor scholen is het de nieuwe wetgeving niet eenvoudig. Ze zullen steeds vaker 'nee' horen van invallers. Zij willen niet meer komen voor een dagje. Zij wachten liever op iets langdurigs, zoals een zwangerschapsverlof. 
Wat zegt de Wet werk en zekerheid (WWZ) nu precies.

 

Een invaller bij één schoolbestuur mag in drie jaar tijd zes tijdelijke contracten voor vervanging krijgen. Na deze drie jaar of na zes tijdelijke contracten heeft een invaller automatisch recht op een vast contract. Pas als een invaller meer dan zes maanden geen contract heeft gehad, begint de keten van contracten weer opnieuw met tellen.

 

Het is dus steeds lastiger voor beginnende leerkrachten om een vaste baan te vinden. Voorheen probeerde je zo veel mogelijk in te vallen en wanneer je goed je best deed, binnen een school of stichting, viel het geluk vanzelf een keer jou kant op. Maar tegenwoordig ligt dat anders. Zodra je 3 keer hebt ingevallen bij een stichting vragen ze je het komend half jaar niet meer. Want een stichting wil verplichtingen voorkomen aan een invalkracht.

Er is natuurlijk wel een oplossing voor de stichtingen. Huur een zelfstandige leerkracht in. Aan hen heb je geen verplichtingen en kun je zo vaak inhuren als je nodig ze hebt. Je huurt hen in voor een bepaald aantal uren en ook alleen dat hoef je maar te betalen. Ze zijn verzekerd en hebben de juiste papieren.

 

Voor meer informatie neem contact met mij op, leeskracht@gmail.com


Wet Werk en Zekerheid
Wet Werk en Zekerheid
Help de stichtingen
Help de stichtingen
Invaller
Invaller

Reactie schrijven

Commentaren: 0